IMPO > Notícies > Entrevista de selecció per competències
    « Tornar al llistat  
    Entrevista de selecció per competències  
 
    ORIENTA’T | 04-04-2018
   
    Els experts en selecció de personal fan servir el model d’entrevista per competències. En què consisteix? Com la pots preparar?
 

 

Cada cop més els experts en selecció de personal fan servir el model d’entrevista per competències quedant en desús l’entrevista clàssica. En què consisteix? Com la pots preparar?

Les empreses viuen sotmeses a canvis constants i a l'hora de contractar personal no es conformen amb seleccionar professionals que sàpiguen fer bé una determinada feina.

Els preocupa que tinguin potencial perquè d'aquí a uns mesos o uns anys poden necessitar per desenvolupar tasques que no tinguin res a veure amb el treball per al qual els van contractar inicialment. Ja no és una visió d’immediatesa del lloc sinó amb perspectives de futur, a curt o mig termini.

En què es basa aquest tipus d’entrevista?

Les empreses tenen definit un llistat de preferències i seleccionen el personal a partir d' ell. Ve determinat, gairebé sempre, pels valors de l'empresa i pel perfil dels millors professionals que hi treballen. S'estudien les competències que posseeixen i aquestes es converteixen en un estàndard. En certa manera, el que l'empresa fa a l'hora de seleccionar personal és buscar “clons” dels seus treballadors estrella. El llistat varia d'una empresa a una altra i és diferent per a cada lloc de treball, però hi ha genèriques que moltes organitzacions prenen com a referència.

Les competències que més valoren per a candidats a una primera ocupació són:

 • L'entusiasme i les ganes de treballar
 • La capacitat d'adaptació a la filosofia de l'empresa
 • L'orientació al client
 • L'empatia (facilitat per entendre les necessitats dels altres)
 • La capacitat d'aprenentatge
 • La flexibilitat per adaptar-se als canvis
 • El treball en equip

En llocs que requereixen experiència es valoren més:

 • La iniciativa
 • La capacitat de decisió i de gestió d'equips de treball
 • la creativitat
 • El lideratge
 • La capacitat per anticipar-se als canvis i als nous entorns
 • El control i gestió de les emocions

En què consisteix?

La majoria de preguntes que es fan estan relacionades amb situacions a les que el candidat va estar sotmès en el passat o amb les que podria trobar-se en el futur, per saber com va actuar el candidat o com actuaria per veure si posseeix les competències que requereix el lloc.

Li farà preguntes que li obliguin a donar una explicació per evitar que intenti mentir amb una resposta tancada (si o no) i cada pregunta estarà relacionada amb una competència.

Un candidat pot enganyar en una entrevista per competències, però li serà més difícil que en un altre tipus d'entrevistes, si a més es troba amb un seleccionador amb experiència sabrà detectar-ho.

Com fer-li front?

El primer és preparar-se per ella. A més de saber  el currículum de memòria per a contestar sense dubtes quan ens preguntin per ell, també hem de tenir  clara la resposta a qüestions com quant volem guanyar, per exemple. Hem de preveure preguntes sobre situacions.

Cal ser sincer, però això no està renyit amb fer un exercici d'autoanàlisi per descobrir quines competències tenim i com les apliquem a la feina així com aquelles que ens manquen més de desenvolupar.  Si som conscients de tot això, podrem afrontar amb més seguretat preguntes de tipus situacional.

També convé estudiar a fons el perfil de l'empresa que ofereix l'ocupació i les característiques del lloc a cobrir. Això ens ajudarà a fer-nos una idea de les competències que porta associades i del que s'esperarà de nosaltres.

Esperem aquesta píndola de coneixement et serveixi, igualment si vols rebre més orientació, assessorament i preparar-te millor, demana cita amb els tècnics del Servei d’Orientació. Estan planificats tallers monogràfics d’aquest tema:

Coneix les teves competències: Mostra el teu talent. Consulta'ns en aquest enllaç

Imatge Entrevista de selecció per competències


Segueix-nos a nostres Xarxes Socials:

Accès a Facebook d'IMPOAccès a Twitter d'IMPOAccès a LinkedIn d'IMPOAccés a Youtube d'IMPOAccés a Google d'IMPOAccés a EventBrite d'IMPO

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  « Veure totes  
   
   
  Agenda
Veure tota l'Agenda »
   
    Destaquem...
     
 
  Fires d’ocupació 2019  
  Assistir a fires d’ocupació et pot facilitar una sèrie d’avantatges dins del teu procés de recerca de feina. ...  
 
 
  INICI PROGRAMA TREBALL ALS BARRIS  
  Del 18 al 22 de març l'IMPO obre la inscripció per la propera edició del programa d’experiència laboral “Treball als Barris” ...  
 
 
  Formació Habilitats de comunicació.  
  Formació adreçada a treballadors en actiu. ...  
 
 
  Llei de Protecció de Dades  
  TALLER: La protecció de dades a les cooperatives i les entitats d'economia social ...  
   
 
AVÍS LEGAL