IMPO > Notícies > BDN LAB | El primer Fab Lab de la ciutat.
    « Tornar al llistat  
    BDN LAB | El primer Fab Lab de la ciutat.  
 
    EMPRÈN | 22-03-2018
   
    Entrevista a Alejandro Aliaga cofundador del projecte BDNLAB, el primer FabLab de la ciutat.
 

 

Alejandro Aliaga ha utilitzat els serveis d’assessorament empresarial de l’IMPO per l’impuls dels seus projectes empresarials. En aquesta entrevista, l’Alejandro ens explica en que consisteix el seu centre de fabricació digital amb servei de coworking així com els seus plans per convertir-se en l’espai  d’innovació de referència  per a emprenedors, empreses i professionals.

  • En què consisteix el teu negoci?

BDN Lab és un centre de fabricació digital i un coworking. Tota la tecnologia (impressores 3D, escàners 3D, impressores digitals d'alta capacitat, plòter de tall, màquina de tall làser, fresadora cnc, etc.) està situada en els 300 m2 de la planta inferior d'una antiga nau industrial reformada. La planta superior de la nau, també de 300 m2, acull un espai coworking amb personalitat pròpia on emprenedors, autònoms, start ups, petites empreses, etc. poden disposar de tot el necessari per tenir el seu centre d'operacions, col•laborar amb altres membres, formar-se en diverses àrees (programació, disseny, gestió de negoci, etc.) i fins i tot participar en projectes comuns a iniciativa d'altres membres del coworking o del propi BDN Lab.

La idea general és oferir un espai pel centre d'operacions del teu projecte i la infraestructura tecnològica que tot negoci necessita tard o d'hora. Al BDN Lab et capacitem en l'ús d'aquesta tecnologia perquè no hagis de dependre obligatòriament de tercers, abaratint d'aquesta manera els costos d'infraestructura i ampliant el teu ventall de possibilitats gràcies als recursos adquirits.

Tot i que l'espai maker i el coworking són dos entorns diferenciats, la filosofia del DIY i del DIWO (fes-t'ho tu mateix i fes-ho amb altres) és la que els impulsa per igual.
 

  • Quines han estat les motivacions principals per decidir crear aquesta empresa?

Israel i jo som dos germans badalonins que han desenvolupat tota la seva vida professional a Barcelona, majoritàriament lligada al món de la tecnologia i l'educació. Fa anys vam començar a investigar les possibilitats educatives que oferia la impressió en 3D. Va ser llavors quan vam descobrir la filosofia maker i DIY que, gràcies als fab labs i espais makers, ha esclatat a tot el món. Barcelona i altres ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, disposaven d'alguns espais com aquests, però no era el cas de la nostra ciutat. Teníem una gran nau industrial ben comunicada, els coneixements necessaris i les ganes... Per què no hauria de tenir Badalona un edifici on artistes, tècnics de diferents àrees, inventors, autònoms, estudiants i empresaris poguessin trobar-se per col•laborar, aprendre i emprendre més fàcilment?

La motivació que ens ha empès a obrir l'espai maker ha impregnat també el coworking que ha obert les seves portes fa pocs dies i no és la nostra intenció que sigui només "una cadira, wifi i aire condicionat" (això seria un Starbucks!) ni un centre de negocis amb espais tancats. El que pretenem, precisament, va en una altra línia: la de fomentar activament la col•laboració entre els seus membres, promocionar els seus serveis i proposar-los participar en projectes professionals comuns.
 

  • Quina ajuda t’han ofert durant tot el procés de creació del coworking?

Cowocat i l'IMPO de Badalona han estat dues de les institucions més proactives en aquest sentit. La primera, entre d'altres assumptes, ens ha assessorat en la distribució de l'espai d'acord amb la filosofia que volíem implantar, amb la premissa fonamental de promoure la col•laboració entre els membres de la comunitat BDN Lab. L'IMPO, per la seva part, ha estat una entitat que ens ha ajudat en diferents àmbits, però, en particular, en la promoció del centre i recerca de recursos.

Apart d'aquestes dues institucions, hem estat afortunats a l'hora de trobar investigadors, professors, tècnics i makers, en general, que col•laboren desinteressadament ajudant en l'espai maker i en el coworking per ajudar-nos i ajudar a membres de la comunitat BDN Lab.
 

  • Ara que ja has arrencat el negoci, quins són els teus pròxims passos?

Com tot negoci que comença, el principal objectiu és fer-ho sostenible, en un primer moment, i escalable en segon termini. Aquesta sostenibilitat i escalabilitat necessiten, no obstant, la promoció i publicitat de conceptes bastant desconeguts sobre el que es fonamenta el BDN Lab, és a dir, el de la filosofia DIY (el Do It Yourself, el fes-t'ho tu mateix que mencionava abans) com a mitjà d'enfortiment i capacitació personal i professional i el de centre coworking com a espai de col•laboració i no d'un mer recinte amb cadires i wifi.

En qualsevol cas, tant l'Israel com jo estem 'full time' al BDN Lab, aspecte fonamental si volem comprendre bé les tendències que volen seguir els membres de BDN Lab i prendre les decisions  sobre els pròxims passos amb coneixement.
 

  • Quin perfil de persona o empresa pot utilitzar els teu serveis de coworking?

L'establiment de "filtres" no encaixa en absolut amb la filosofia del BDN Lab, però la realitat és que en la majoria de casos, el perfil respon a una persona que utilitza la tecnologia pel seu treball o aficions. Al cap i a la fi, tenir el teu centre d'operacions sobre un espai maker ja marca una mica el model de membre del nostre centre. És habitual trobar parlant al BDN Lab a professors que utilitzen la tecnologia amb finalitats curriculars (més enllà de la pròpia àrea tecnològica!), editors gràfics, hackers, artistes que volen innovar amb la tecnologia, programadors, dissenyadors de webs, estudiants desenvolupant els seus treballs de recerca, fotògrafs, consultors tècnics, advocats especialitzats, etc.

A més, estar a 2 minuts del metro (Pep Ventura i Gorg) facilita molt l'accés des de Barcelona i altres poblacions, fet que ha despertat l'interès de coworkers badalonins que fins ara treballaven a Barcelona i localitats properes. Tampoc podem oblidar que BDN Lab es troba a pocs metres del passeig marítim i del port esportiu de Badalona, cosa que sempre és positiva si vols donar una volta per desconnectar una estona.
 

  • Quines són les avantatges de treballar en un coworking?

Moltíssimes: el coworking és un sistema ideal per emprendre amb poca inversió (et pots despreocupar de les factures del wifi, lloguers, llum i aigua i altres), conèixer contactes professionals i potencials col•laboradors en projectes comuns, tenir flexibilitat d'horari i, és clar, obtenir beneficis que podríem qualificar d'imponderables com és l'aprenentatge informal que pots obtenir parlant amb altres coworkers mentre prens un cafè a la cuina-office o l'accés a noves oportunitats professionals gràcies a contactes d'altres coworkers, per exemple.

  • Com veus el futur del sector del coworking?

Si valorem els resultats presents i els dels últims anys respecte a l'expansió del model coworking, és fàcil extrapolar la tendència que veurem en el 2018 i 2019.

Aquesta tendència a nivell mundial és inexorablement ascendent any rere any i, en particular, a l'àrea metropolitana que ens envolta observarem resultats similars, sent Barcelona l'exponent màxim d'aquest èxit, ciutat amb una concentració de coworkings molt alta.

 

Podeu obtenir més informació sobre BDN LAB a: https://bdnlab.org/

Imatge de BDN LAB

 


Segueix-nos a nostres Xarxes Socials:

Accès a Facebook d'IMPOAccès a Twitter d'IMPOAccès a LinkedIn d'IMPOAccés a Youtube d'IMPOAccés a Google  d'IMPOAccés a EventBrite d'IMPO

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  « Veure totes  
   
   
  Agenda
Veure tota l'Agenda »
   
    Destaquem...
     
 
  Fires d’ocupació 2019  
  Assistir a fires d’ocupació et pot facilitar una sèrie d’avantatges dins del teu procés de recerca de feina. ...  
 
 
  INICI PROGRAMA TREBALL ALS BARRIS  
  Del 18 al 22 de març l'IMPO obre la inscripció per la propera edició del programa d’experiència laboral “Treball als Barris” ...  
 
 
  Formació Habilitats de comunicació.  
  Formació adreçada a treballadors en actiu. ...  
 
 
  Últims dies per la Preinscripció al Programa Acredita’t  
  Especialitat de Condicionament físic i ioga / Dependència i teleassistència i Places vacants d’instal•lacions elèctriques i automàtiques. ...  
   
 
AVÍS LEGAL